2e divisie / 16-stemmig / duur 10:00

“Rebellion” vertelt het verhaal van de laatste grote slag tussen de Jacobieten en de Britten. Deze vond plaats bij Culloden in 1746.

Een Keltische Hymn verklankt de vaderlandse trots van de vele Schotten die ten strijden trokken voor hun vaderland. Aan het hoofd van de rebellerende Jacobieten stond Prins Charles. Hij probeerde zoveel mogelijk steun te verkrijgen van de Schotten en eiste namens zijn vader (Lodewijk XV van Frankrijk) de Schotse én de Engelse troon op.
De Britse overheid had inmiddels ook een eigen leger samengesteld onder leiding van de Hertog van Cumberland. Deze trok achter de Jacobieten aan om Charles te verslaan in zijn strijd om de troon. In de regio van Culloden troffen de twee elkaar. Charles’ leger bestond uit 5000 man, terwijl het overheidsleger van de Hertog uit 7500 bestond.

De Jacobieten moesten zich na een lange strijd noodgedwongen terugtrekken, maar de Hertog had geen genade. Hij liet alle vluchtelingen die hij tegenkwam doden. Hierbij kwamen ook veel onschuldige burgers om die niets met de veldslag te maken hadden gehad. Prins Charles wist te vluchten naar Europa.
Het “In memoriam” herdenkt deze mensen en de maatregelen die de Britten namen om een nieuwe opstand te voorkomen. Alle wapens werden verboden in Schotland. De doedelzak werd tot wapen verklaard en eveneens verboden. Zelf het dragen van een kilt leidde tot een gevangenisstraf.

De overlevenden keerden terug naar huis, verslagen maar nog steeds trots op hun Schotse nationaliteit.